אישור

אישור ביטול

תודה

סגור

למה לא ניתן להוריד במשקל בתקופת גיל המעבר?

ייתכן והגוף שלך רוצה לשמור על הכוח והמשאבים שלו על מנת לעבור את התקופה המאתגרת הזו. אולי יש סיבה נוספת. האמת היא, שלא חשוב להבין את הסיבות, חשוב יותר להתמקד בשמירה על מסת גוף בריאה.

למה לא ניתן להוריד במשקל בתקופת גיל המעבר?

אז משקל הוא דבר אחד אבל איזון הוא ה-דבר.

גיל המעבר גורם לשינויים הורמונליים בגוף האישה, ואלו עלולים להוביל למחלות ותחלואים. מחלה אחת היא עלייה במשקל. אם כן, מה קורה בגוף? קודם כל, התפלגות רקמת השומן משתנה. במהלך שנות הפוריות שלך, רקמת השומן התמקמה בירכיים ובמותניים. כעת, עודפי שומן מצטברים באזור הבטן, מתחת לעור ומסביב לאיברי הגוף הפנימיים (1).

גורמים לעלייה במשקל

השמנת יתר שכיחה יותר בקבוצות גיל מבוגרות מסיבות שונות, כמו קצב חילוף חומרים נמוך יותר ופעילות גופנית מופחתת.

נתונים מצביעים על כך שנשים מדרגות ירידה במשקל ושמירה על המשקל כמאפייני אורח החיים החשובים ביותר בתקופת גיל המעבר. נשים גם מציעות שתזונה ופעילות גופנית הם מרכיבי אורח חיים חשובים במהלך המעבר לגיל המעבר (2). אז למה אנחנו לא מצליחות לרדת במשקל במהלך גיל המעבר? השכיחות של השמנת יתר גבוהה יותר בקרב נשים לאחר גיל המעבר מאשר בנשים לפני גיל המעבר (3). בממוצע, נשים עולות כ-0.7 ק"ג בשנה במהלך אמצע החיים (העשור החמישי והשישי לחייהן), ללא תלות בנתונים ראשוניים כגון גודל גופן או הגזע / המוצא האתני (4). חשוב לדעת שהשמנת יתר נפוצה יותר בקבוצות גיל מבוגרות מסיבות שונות, כמו קצב חילוף חומרים נמוך יותר ופעילות גופנית מופחתת (5).

מלבד ההזדקנות עצמה, נשים בתקופות של אמצע החיים חשופות למספר השפעות ייחודיות שככל הנראה קשורות זו בזו ותורמות לעלייה במשקל. אלו כוללות מניעת אסטרוגן, הפרעות במצב הרוח והפרעות שינה. עם זאת, הספרות הקיימת תומכת בתיאוריה שלפיה עלייה במשקל בקרב נשים שמצויות באמצע החיים עשויה להיות בעיקר תוצאה של הזדקנות ושינויים באורח החיים, וכי גיל המעבר כשלעצמו אינו מביא לעלייה משמעותית במשקל לאחר ההתאמה להזדקנות. המשמעות היא שתזונה נכונה ופעילות גופנית יובילו לשמירה על מסת גוף בריאה (4). להלן מספר כללים פשוטים מה רצוי לאכול.

מה רצוי לאכול:

מדי יום

  • דגנים: מנה אחת או שתיים לארוחה בצורת לחם מדגנים מלאים, פסטה דגנים מלאים, אורז, ועוד.
  • ירקות: 2 מנות או יותר לארוחה, יש לצרוך לפחות אחת גולמית (ארוחה אחת ליום).
  • פירות: 1 או 2 מנות לארוחה, כקינוח המועדף.
  • מים: צריכה יומית של 1.5-2 ליטר (שווה ערך לשש - שמונה כוסות).
  • מוצרי חלב: צריכים להיות משולבים בכמויות מתונות (שתי מנות ביום), עם העדפה למוצרי חלב דלי שומן.
  • שמן זית ושמן קנולה: צריכים להיות המקור העיקרי לשומנים בתזונה.
  • תבלינים, עשבי תיבול, שום ובצל: הם משמשים כדרך מומלצת להפחית את השימוש במלח.

מדי שבוע

  • דגים ורכיכות (שתי מנות או יותר), בשר לבן (שתי מנות) וביצים (שתיים עד ארבע מנות).
  • צריכה של בשר אדום (פחות משתי מנות, רצוי נתחים רזים) ובשרים מעובדים (פחות ממנה אחת) מומלץ שהצריכה תהיה קטנה הן בכמות והן בתדירות.
  • השילוב של קטניות (יותר משתי מנות) ודגנים הוא מקור בריא לחלבון צמחי ושומנים שיש לשקול כחלופה לבשר.
  • תפוחי אדמה כלולים גם הם ברמה השבועית (שלוש או פחות מנות בשבוע, רצוי טריים), משום שיש להם מדד גליקמי גבוה ולרוב מכינים אותם בטיגון.

מדי פעם

מזונות עתירי סוכר ושומן לא בריא (מתוקים) סוכר, ממתקים, מאפים ומשקאות כמו מיצי פירות ממותקים ומשקאות קלים יש לצרוך בכמויות קטנות או לא לצרוך בכלל – מזונות אלה הם עתיקי אנרגיה התורמים לעלייה במשקל.


+ תרגול קבוע של פעילות גופנית מתונה, לפחות 30 דקות לאורך היום שלוש פעמים בשבוע (6).

נקודות שכדאי לזכור בנוגע להורדה במשקל בתקופת גיל המעבר

ההתפזרות של רקמות השומן משתנה. הדבר מסביר מדוע השליטה במשקל יכולה להפוך למצב הפכפך שלא לגמרי תלוי בכן. ובכל זאת, לאכול דברים טובים ולחיות את החיים הטובים תמיד יכול לעזור.

מקורות

[1] Pertyński T, Stachowiak G. Menopause — facts and controversies. Endokrynologia Polska/Polish Journal of[1] [2] [3] Endocrinology Tom/Volume 57; Numer/Number 5/2006
[2] Marlatt, K. L., Beyl, R. A., & Redman, L. M. (2018). A qualitative assessment of health behaviors and experiences during menopause: A cross-sectional, observational study. Maturitas, 116, 36–42.
[3] Monteleone, P., Mascagni, G., Giannini, A., Genazzani, A. R., & Simoncini, T. (2018). Symptoms of menopause — global prevalence, physiology and implications. Nature Reviews Endocrinology, 14(4), 199–215.
[4] Kapoor, E., Collazo-Clavell, M. L., & Faubion, S. S. (2017). Weight Gain in Women at Midlife: A Concise Review of the Pathophysiology and Strategies for Management. Mayo Clinic Proceedings, 92(10), 1552–1558.
[5] Addor, F. (2018). Beyond photoaging: additional factors involved in the process of skin aging. Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, Volume 11, 437–443.
[6] Bach-Faig, A., Berry, E. M., Lairon, D., Reguant, J., Trichopoulou, A., Dernini, S., … Serra-Majem, L. (2011). Mediterranean diet pyramid today. Science and cultural updates. Public Health Nutrition, 14(12A), 2274–2284.

go to top